HIDRELLEZE DAVET

Admin 07 Mayıs 2021 Bizden Haberler 199 -A+
Dünya’da darda kalanların yardımcısı Hızır ile denizlerin hakimi İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gündür Hıdrellez.
HIDRELLEZE DAVET

Baharın  ve doğanın uyanmasıdır. İnsanlar huzura kavuşmak ve türlü dileklerde bulunmak için kışın sona erdiği tabiatın uyandığı Hıdrellez gününde sabah yeşil ve bol sulu kırlara giderler. Doğayla bütünleşirler, çiçekler toplanır, o çiçeklerin kaynatılmasıyla hazırlanan sular içilir, böylece sağlıklı ve genç kalınacağına inanılır. Baharın taze kuzusu kesilir, kuzu eti yiyenlerin sağlık ve canlılık kazanacağına inanılır. Hızır’dan ev isteyenler evin maketini yaparak , ziynet isteyenler ağaç yapraklarını kollarına , boyunlarına takarak isteklerine ulaşacaklarını düşünürler.

Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar’da kutlanan bu güzel bayramı Yeşil Düzce Derneği olarak zor günlerin ardından yeni bir doğuş olarak kutlamak istiyoruz. Akçakoca’ nın Çayağzı köyündeki kadınlarımız yıllardır sabah erken saatlerde köy meydanına toplanıp evlerinden getirdikleri nohut, et, salça ve birçok malzemeyi kazanların içine dökerek yemek pişirip, birlikte afiyetle yemekteler. Gelecek yıl bu güzel geleneği Düzce’de canlandırıp kutlamak, Hıdrellezi yeşil doğayı korumak, toprağı, suyu, tohumu zehirden kurtarmak, hep birlikte şarkılar söyleyip, şenlikler yapmak için hepinizi davet ediyoruz.