5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ

Admin 04 Haziran 2021 Bizden Haberler 212 -A+
5 Haziran 1972 yılında, BM Stockholm Konferansı’nda insanların çevre ile ilişkisi üzerinde durulmuş ve 5 Haziran, Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir.
5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ

Geçmişten günümüze, dünyamızın çevre problemleri daha çok artmış ve su kirliliği, toprak kirliliği, iklim değişikliği, nesli tükenmekte olan canlı türlerinin sayılarında artış vb. birçok konu ortaya çıkmıştır. 2021 Dünya Çevre Günü teması “Ekosistem Restorasyonu olarak belirlenmiştir.

BM tarafından bu yıl Dünya Çevre Günü’nde ormanlardan tarım arazilerine, dağların tepesinden denizin derinliklerine kadar milyarlarca hektarı canlandırma misyonu olan ‘Ekosistem Restorasyonu On Yıl’ girişimi başlatılmaktadır. Ekosistem restorasyonu bozulmuş bir ekosistemin yapısının ve işlevinin geri kazanılmasından ve onu bilinen veya tahmin edilen bir önceki duruma döndürülmesinden oluşur. Ekolojik restorasyon, ekosistem bozulmasını iyileştirmek, nesli tükenmekte olan türleri kurtarmak ve ekosistem hizmetlerini sağlamak için önemlidir.

Ekosistemlerde tahribat insan etkiyle meydana gelmektedir. Son günlerde sık sık gündeme gelen UNESCO tarafından dünyada korunması gereken tabiat varlıkları listesine eklenen, doğal sit-nitelikli doğal koruma alanı ve kısmen doğal sit-sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı olarak tescil edilen İkizdere Vadisindeki ekosistem tahribatının önlenmesi gerekirken önce tahrip etmek sonrasında ise restorasyonu tercih edilmektedir. Marmara Denizi’nin İstanbul kıyılarında Mart ayının ikinci haftasında görülmeye başlayan, Yalova, İzmit Körfezi, Çanakkale ve Balıkesir kıyılarının ardından Bursa’nın Gemlik ve Mudanya kıyılarını da açık kahverengine boyayan balıkçıların deniz salyası dediği, alg/plankton patlaması (müsilaj) Marmara Denizi’nin ekosistemini tehdit etmektedir.

Ekosistemdeki bozulmalar bir bütün olan çevrenin yapı ve işleyişini olumsuz etkilemekte bazı varlıkların azalması diğer bazı varlıkların azalmasına ya da artmasına neden olmaktadır. Madde döngülerinin gerçekleşmesi zorlaşmakta ve sonuçta doğadaki enerji tükenmeye doğru gitmektedir.